lördag 18 september 2010

Monsterbyxor

Så här inför hösten behöver mina barn nya byxor, samtidigt är det lite trixigt; efter att ha sprungit mer eller mindre nakna i ett par månader så brukar de vägra att ta på sig något som är trångt, stelt eller hindrande på något sätt. Ingen av mina tjejer (eller pojken för den delen) är sorten som håller sig prydliga och rena när de är igång, det ska klättras, hoppas, krypas och alla kläder utsätts för ganska mycket, så det måste finnas rörelsevidd och inte vara för ömtåligt.


Mönster
Mönstret är från Ottobre, vårnumret för förra året? Egentligen är det en groda på broderiet, men det håller jag på med till lillen i familjen så lillan fick ha något annat. Lillan såg brodyrmärket och gillade det skarpt, så det var bara att förstora upp på framsidan av benet och sy. Eftersom framdelen på benet är i tre delar gick det ganska mycket tyg till byxan.

Material

Manchestern kommer från Stoff och stil, den är väldigt mjuk och gosig. Färgen heter dark lime, och är nog en av mina favoritfärger, så jag måste nog införskaffa mer av den till fler projekt. Dragkedjan är från samma ställe, tryckknappen är i metall och jag har ingen aning om varifrån den kommer. Applikationen är också från Stoff och stil.


Sömnad
Som vanligt tycker jag att Ottobres beskrivningar för hur man ska sy något låter som det blivit översatt av Babbelfish. Brukar sluta med att jag svär och bestämmer mig för att sy efter eget huvud. Jag vet inte, men är det bara jag som har svårt för att förstå dem?
Byxan var kul med alla detaljer och jag fick bakåtsy lite vid gylfen innan jag fick till det rätt. Inte helt lätt det där; måste nog sy fler gylfar ganska snart för att få in klämmen riktigt.

Broderiet är ganska enkelt, jag har helt enkelt ritat av monsterapplikationen på vanligt papper, förstorat lagom mycket i skrivaren och sedan återigen ritat av den, fast denna gång på mellanläggspapper. Satt fast mellanlägget på insidan av byxan där jag ville ha broderiet, sytt ett varv med vanlig raksöm. Vänt på hela rasket och sedan sytt ovanpå raksömmen med en tunn satinsöm. Tänderna gjorde jag lite på frihand genom att minska på storleken på varje stygn, tills det slutar i en spets. Försiktigt pilla bort mellanlägget och färdigt!

Inga kommentarer: