måndag 27 september 2010

Höstblöjor


Egentligen har vi nog blöjor så att vi klarar oss den blöjtid som är kvar, men....... finns så många fina tyger och varianter så det blir några fler. De flesta pultygerna kommer via samköp från USA, sådana som oftast fixas av ex Wanoo. Det samma gäller fuskmockan på insidan. En hel del av tygerna går att köpa via olika webbshoppar, men portot går ju oftast på lika mycket som tygkostnaden, så då blir det oftast billigare att dela med andra även om det tar lite längre tid. Om du inte känner till så mycket om tygblöjor så finns det ganska mycket att läsa om dem på nätet. Dessa blöjorna är pockets (man har lös stoppning som uppsugning) med sidoknäppning och mönstret är mitt eget. Sitter som en smäck på mina barn (fast annat vore ju konstigt eftersom det är till dem mönstret är ritat!)

lördag 18 september 2010

Monsterbyxor





Så här inför hösten behöver mina barn nya byxor, samtidigt är det lite trixigt; efter att ha sprungit mer eller mindre nakna i ett par månader så brukar de vägra att ta på sig något som är trångt, stelt eller hindrande på något sätt. Ingen av mina tjejer (eller pojken för den delen) är sorten som håller sig prydliga och rena när de är igång, det ska klättras, hoppas, krypas och alla kläder utsätts för ganska mycket, så det måste finnas rörelsevidd och inte vara för ömtåligt.


Mönster
Mönstret är från Ottobre, vårnumret för förra året? Egentligen är det en groda på broderiet, men det håller jag på med till lillen i familjen så lillan fick ha något annat. Lillan såg brodyrmärket och gillade det skarpt, så det var bara att förstora upp på framsidan av benet och sy. Eftersom framdelen på benet är i tre delar gick det ganska mycket tyg till byxan.

Material

Manchestern kommer från Stoff och stil, den är väldigt mjuk och gosig. Färgen heter dark lime, och är nog en av mina favoritfärger, så jag måste nog införskaffa mer av den till fler projekt. Dragkedjan är från samma ställe, tryckknappen är i metall och jag har ingen aning om varifrån den kommer. Applikationen är också från Stoff och stil.


Sömnad
Som vanligt tycker jag att Ottobres beskrivningar för hur man ska sy något låter som det blivit översatt av Babbelfish. Brukar sluta med att jag svär och bestämmer mig för att sy efter eget huvud. Jag vet inte, men är det bara jag som har svårt för att förstå dem?
Byxan var kul med alla detaljer och jag fick bakåtsy lite vid gylfen innan jag fick till det rätt. Inte helt lätt det där; måste nog sy fler gylfar ganska snart för att få in klämmen riktigt.

Broderiet är ganska enkelt, jag har helt enkelt ritat av monsterapplikationen på vanligt papper, förstorat lagom mycket i skrivaren och sedan återigen ritat av den, fast denna gång på mellanläggspapper. Satt fast mellanlägget på insidan av byxan där jag ville ha broderiet, sytt ett varv med vanlig raksöm. Vänt på hela rasket och sedan sytt ovanpå raksömmen med en tunn satinsöm. Tänderna gjorde jag lite på frihand genom att minska på storleken på varje stygn, tills det slutar i en spets. Försiktigt pilla bort mellanlägget och färdigt!

Bortbytt väska


Det var ett sommarbyte på sjalbarn.se, skulle vara tygkassar/tygväskor. Bytena där brukar oftast vara flerpartsbyten så att den du får av är inte den du skickar till. Hur kul som helst att få något som är sytt av någon annan. Jag fick en fin brun kasse som genast blev sommarens badpåse.
Min mottagare hade bla angett att hon bla gillade retro och orange. Först var jag säker på vilket tyg jag skulle ha, en grön 70-tals gardin, men vid närmare inspektion så var den för smal.

Efter en vända till Stoff och stil hittade jag ett läckert tyg och bestämde mig för en orange insida.

Jag hade inget mönster, men ritade upp en liten ritning i ett block och började sy. En tub med avsydd botten, fodret någon cm mindre på både bredd och höjd. När jag höll på så kändes den lite tråkig, så jag bestämde mig för att infoga en infodrad ficka på ena sidan. För att slippa lämna en öppning i fodret att vända allt rätt igenom (jag tycker inte alltid det blir snyggt att sy igen efteråt) så fållade jag in yttertyget istället över fodret. Remmarna är fodrade med tunn fleece för att ge lite stadga.

Det var hur kul som helst att sy kassen, är ganska säker på att det kommer bli fler. Är väldigt nöjd med modellen, speciellt med tanke på att det inte var så mycket tanke bakom måtten egentligen.

onsdag 15 september 2010

Nya tag!

Efter att ha införskaffat ny kamera (den gamla simmade för dåligt) så kom sommaren. När nu hösten kom och jag äntligen börjat få sytid så dog förstås hårddisken på datorn. Äntligen har jag (hoppas jag) både fungerande dator och kamera, så ska kunna lägga ut lite av vad jag syr. Förhoppningsvis kommer jag ha sytid också ;-)