torsdag 14 oktober 2010

Bilar = Kjol

Hittade detta tyg på Stoff och stil, bägge döttrarna helt eniga om att det var ett kjoltyg, så det blev en (nästan) vadlång klänning till äldsta dottern med gul mudd som viks. Kjolen är helt enkelt en lagom lång tub som dras ihop av mudden.

Till mellandottern blev det en knäkort kjol, med grå mudd (extra resår i), tyvärr ingen bild i nuläget för den åkte på direkt från symaskinen och ligger nu i tvätt med fläckar på. Mellanbarnets kjol är sydd med lite mera A-form, vilket i mitt tycke gav en snyggare form.

Jag har alltmer övergått till att sy fållar med en fuskoverlock eller någon annan elastiskt söm. Jag vet inte om det är mina barn eller maskinen som krånglar, men numera så håller inte sömmar på fållar sydda med tvillingnål mer än några tvättar.

fredag 8 oktober 2010

Blårandig tunika

Äldsta barnet älskar tunikor i alla former. Hon har dem till tights, strumpbyxor, jeans och kjol! Sista året har hon haft en svart period, men andra färger går om hon kan ha svart till. Är det inte lite tidigt med Goth, när man går i andra klass???
Oftast gör jag tunikorna ganska långa så det nästan blir klänningar först och efterhand som barnet växer i dem går de att använda som tunikor i lång tid.



Material

Tja, det randiga tyget har jag haft i mina gömmor länge, inte den blekast aning varifrån det kommer, jag är inte helt säker ens på vad det är! Utsidan ser ut som interlock men den är lite flossad och väldigt mjuk på insidan. Ärmar och hals har jag fållat med en blå FOE (fold over elastic).


Mönster och sömnad

Mönstret är som oftast för mig, från Meedom. Finns extra mönster att köpa med större storlekar som räcker upp till tolv år eller nåt men där inget annat ingår så man måste ha någon av hennes andra böcker.
Raglan och i form 2. Jag skar av livet framtill ett par cm under armhålan. Nederdelen på framsidan gjorde jag sedan 6cm bredare för att kunna få ett rynk fram. Efterhand inser jag att jag hade kunna ha mer rynk, detta försvann nästan. Kantningen på halsen och ärmarna blev med FOE, där jag först sydde på resåren på insidan med en ganska oskön trestegszigzag. Sedan vek jag över resåren och sydde med en prydligare söm i kanten. Blev väldigt bra tycker jag, tyvärr beställde jag alldeles för lite FOE så den kommer inte att räcka så väldigt långt.

söndag 3 oktober 2010

Randig hund


Det mesta jag har sytt har blivit till flickorna i familjen, lilleman kan ju ärva kläderna sedan men det är lite synd om honom som inte får så mycket sytt av mamma. Den här tröjan blev populär direkt, han hittade den, konstaterade att det fanns hundar på den, krängde på den och vägrade ta av den. Att jag inte var färdig med sådana petitesser som halsmudd och fållar brydde han sig inte om. Lyckades sy färdigt tröjan i sena natten när lilleman somnat och han hade inte lyckats få några fläckar på den.
Mönstret till tröjan är från Meedom, form 1 som är så pass bred att den passar lillkillen bra. Jag har helt enkelt tagit en kort ärm utanpå en lång är som är utklippt utan sömsmån. Applikationen är från hundarna på ärmen men förstorat. Hundtyget kommer från Stoff och Stil, det randiga tyget vet jag inte riktigt men jag tror det är en Eisertrikå. Ljuvligt material att arbeta i är det i alla fall.