måndag 16 februari 2009

Flatlocksöm del2

Fusklangett
För att få en snygg avslutning på exempelvis en fleecefilt som ser lite ut som en langettsöm behövs vattenlösligt mellanlägg, finns bland annat av märket Solvy. Lägg en bit längs med kanten på tyget och sy med så brett och långt stygn du kan. När du är klar använder du mellanlägget för att dra runt sömmen till baksidan, och sköljer därefter bort mellanlägget. (fast jag har inte sköljt bort mellanlägget än på bilden)


3-trådig flatlock med tre synliga trådar

Börja med den normala inställningen på trådspänningen för alla trådarna, släpp efter på nåltråden men behåll inställningen på övre och nedre gripartråden. Börja sedan släppa efter på övre gripartråden och spänna den nedre tills öglorna möts mitt i stygnet. Har man olika färger på trådarna ser det nästan ut som en flätning.

4-trådig flatlock
Bägge nåltrådarna släpps efter rejält, nedre gripartråden spänns så att sömmen kan ligga platt. Den högra nåltråden kommer att flyta i mitten av sömmen. Sömmen blir inte helt platt utan kommer att få en liten upphöjning, kant i mitten av sömmen. Baksidan ser ut som på tretrådig flatlock.

Falsk flatlock
Ser ut som flatlock men kan behövas på väldigt löst vävt tyg där vanlig flatlock inte fungerar, tjocka tyger som inte går att dra platt eller där det behövs en stark stabil söm. Sy med en vanlig overlocksöm, pressa sömmen till sidan och kantsticka fast med en genomskinlig tråd eller en i samma färg. Om du använder en tråd av typen fusible thread(tråd som fäster när man stryker) i griparen, kan du göra allt i två moment, overlocka och sedan bara pressa fast.


En del overlockmaskiner kan sy en tvåtrådig flatlocksöm, för att kunna göra det på min maskin krävs det ett övre skyttelock som leder om den undre gripartråden så att den öglar om hela tygkanten.

En annan användning för flatlock är att skapa dekor på ett tyg, du kan flatlocka på en vikt kant som du sedan drar isär.

Inga kommentarer: