fredag 13 februari 2009

Flatlocksöm del1

Flatlocken är en söm som är vändbar, utan egentlig tydlig fram eller baksida. Beroende på vilken sida som är upp när man overlockar den kommer stygnen att se olika ut, öglor eller stegar. Flatlocksömmen är väldigt dekorativ och man kan använda många olika sorters effektråd, även virkgarn och pärlgarn. Eftersom fållen göms i sömmen blir det du syr vändbart ex en duk eller en halsduk som består av flera delar. Sömmen är elastisk så den passar bra att sy i stickade tyger med.



Om man syr ihop tygerna med avigan inåt och rätan utåt kommer öglorna att synas, vilket är gripartråden. Eftersom hela sömmen syns kan man använda den till att visa upp olika fina trådar, mångfärgade, garner mm. Om tygerna sys ihop med rätorna inåt och avigan utåt kommer stegsidan att synas, den görs av nåltråden, vill man få en effekttråd måste den då sitta i nålen.

Det finns lite olika sorters flatlock, beroende på vilken maskin man syr på, vilket tyg man använder och beroende på hur man vill det ska se ut när det är klart. Målet oavsett är en jämn söm där fållen ligger platt.

Jag nämner bara övre och nedre gripartråd, inte i vilken ordning de kommer eftersom jag inte vet hur det är trätt på alla maskiner.

Vanlig 3-trådig flatlock
Den exakta trådspänningen beror på tyget och tråden, behöver du hjälp med det; se här . Om du har en maskin med två nålar, börjar du med att ta bort den innersta nålen (jag fuskar, tar bara bort tråden så får nålen oftast gå ändå!)
Börja med den inställning du vanligen behöver för att sy en jämn och fin overlocksöm. Nåltråden ska ha en väldigt lös trådspänning, mellan 1-2. Den nedre gripartråden skall spännas så mycket det går (på min maskin kan man spänna till inställningen 9, men då går tråden ofta av, så jag håller mig till 7½-8½), tanken är att den skall dra den lösa nåltråden ut till kanten på tyget. Eftersom trådspänningen är hög kommer väldigt lite tråd att komma igenom trådspänningskivorna och den kommer att lägga sig i en rak linje längs med tygkanten.

(nåltråd är gul, övre gripartråd blå och nedre gripartråd röd, översta bilden är ovansidan på två tygbitar som flatlockats ihop, den nedre bilden är på baksidan av samma tyger)
Om den inte gör det kan du behöva släppa lite efter på övre gripartråden.

När du syr kan du se med en gång om sömmen kommer att ligga jämnt och platt när den är färdig, på ovansidan av sömmen bör det se ut som en snygg tretrådig overlocksöm, med jämna öglor mellan tygkanten och nåltråden. På baksidan ser det ut som en jämn linje med V:en, som åstadkommits av nåltråden. Ju mer bredden på V:na och öglorna är densamma, desto plattare blir sömmen när den är klar.

När du börjar och slutar, lämna en lång kedja, flatlock repar upp sig lättare än vanlig overlocksöm, och det är ju retligt om du inte hinner fästa den ordentligt för att kedjan blev för kort!

När sömmen är klar, dra försiktigt isär tygerna tills sömmen blir platt.

1 kommentar:

od Andulky sa...

Vilken bra instruktion!!
Trevlig helg!
/Anna