tisdag 17 februari 2009

Rullfåll med overlock

Rullfållen används oftast som en avslutning på tunna tyger men den är stark och hållbar söm som kan bli väldigt snygg även på tjockare tyger. Den sys med två eller tre trådar, tretrådigt är vanligast. För att det ska bli snyggt behövs det att du testar först på en provbit och att du faktiskt skär av lite på tyget när du syr så att kanten blir jämn.

Börja med vanliga inställningar, stygnlängd på1,5-2mm, differentialen på neutral och skärvidden (stygnbredden) något mindre än vanligt. Spänn nedre gripartråden så mycket du kan, den övre gripartråden skall runt på baksidan och rulla in fållen i tråden. Om den övre gripartråden inte dras bak, spänn nedre gripartråden mer elelr släpp efter på övre gripartråden. Om tyget drar ihop sig lite, skrynklar sig kan du behöva släppa efter på nåltrådspänningen. Ev kan du behöva ändra lite på differentialen eller spänna tyget för hand (om du inte har en diff).

Om du ska använda effekttråd så är det den övre gripartråden som syns mest i en tretrådig rullfåll. Jag tycker det blir väldigt snyggt med en brodyrtråd av rayon efters om det ser lite ut som satinsöm. Wooly Nylon fyller ut väldigt bra, det är sådan tråd som ofta finns på underkläder eller i sömmar på jeans (kom ihåg att då behövs trådspänningen sänkas, förklaring finns här). Mångfärgad tråd ger ofta ett randigt utseende eftersom de olika färgblocken återkommer med jämna intervaller.

Användning

Först och främst används sömmen som kantavslutning på scarfer, servetter, näsdukar och liknande. Jag har sett att man trätt in fiskelina i sömmen när man sytt i tyll för att kunna drapera den sedan till en viss form, blir väldigt böljande.
Om man sträcker tyget, samtidigt som man syr får man en vågig kant (kallas lettuce edge på engelska) som brukar vara ganska vanlig på trikåkläder. Antingen kan man sträcka tyget framför och bakom stygnfoten eller så sänker man differentialmataren. Kan även funka på en del vävda tyger.
Sömmen i sig kan man använda till att göra knappöglor, toffsar etc genom att man syr rullfåll på ett tunt band, garn eller snöre, sy bara långsamt så att du inte skär av snöret.
(på bilden är öglan bara gjord på en tjockare sytråd, hade blivit mycket bättre om jag använt något tjockare)

Tunna tyger kan sys ihop med rullfåll så att du får en söm där sömsmånen inte syns, är dock bara idé att göra på ställen där sömmen inte behövar belastas så mycket.
Om man ställer in sömmen så att den täcker tyget utan att rulla den kan det bli en ganska snygg avslutning på tjockare tyger.

Felsökning
Om tyget inte rullar sig, är det för styvt? Då kan det eventuellt behöva tvättas för att stärkels ska bort.
Om tråden inte täcker kanten, minska stygnlängden och ändra ev spänningen.
Om små trådar sticker ut ur fållen mot tyget behöver du minska knivavståndet till nålen (stygnbredden) eftersom det är för mycket tyg i fållen.
Om små trådar pekar ut mot kanten är det för lite tyg i sömmen och stygnbredden, avståndet till kniven, behöver ökas så att mindre mängd tyg skärs bort. Minska eventuellt stygnlängden så att mer tråd täcker kanten och släpp kanske efter lite på övre gripartråden så att den inte skär in så mycket i tyget.
OM det inte går så kan en lösning vara att först vika tyget och sy en rullsöm på fållen, viket, för att sedan klippa bort det överflödiga tyget på baksidan.
Går inte det; ge upp! Hitta en annan lösning, rullfåll kanske inte går att få till på det tyget du vill göra det på!

Inga kommentarer: