
Finns en del att fila på när det gäller mönstret. Tycker de blev alldeles för breda, ser lite ut som grodfötter, tycker jag.
Syblogg med barnkläder, tygblöjor och lappteknik.
När tråden passerar genom trådspänningsbrickorna blir den klämd mellan två plattor/diskar. Ju högre trådspänning som är inställd, desto mer kläms de ihop, ju mer ihopklämda de är, desto mindre mängd tråd passerar igenom och kan sys med. Trådspänningsbrickorna håller alltså tillbaka tråden som du syr med. Släpper du efter på trådspänningen tillåter du alltså mer tråd att komma igenom för att sy med.
Om det är brett mellan nål/nålarna och kniven så kommer mer tyg att hamna i själva sömmen, är det smalt mellan nål och kniv blir det följaktligen mindre mängd tyg i sömmen.
Så om du vill ha en bredare söm, behöver du alltså mer tyg mellan nål och kniv och mer tråd för att kunna sy om tyget, alltså minska trådspänningen. Om det är för mycket tyg relativt mängden tråd kommer tyget att vika sig inuti sömmen eftersom det blir för tajt.
För att rätta till kan man antingen minska mängden tyg genom att minska avståndet till kniven eller genom att öka mängden tråd genom att minska trådspänningen.
Om det är för mycket tråd relativt mängden tyg så kommer det istället att bli små öglor på ytterkanten av sömmen. Så här; Då kan man antingen öka avståndet till kniven eller minska mängden tråd genom att öka trådspänningen.
Nästa steg är att inse att griparnas (övre och undre) olika trådspänning också påverkar varandra. Om det är för lite tråd från den undre griparen (röd) dras den övre gripartråden (blå) ned på baksidan och då behöver du minska den undre (röd) griparens trådspänning. (Bilden visar baksidan på sömmen)
Trådspänningen är som en evig dragkamp mellan övre och under gripartrådarna. Ju högre trådspänning den ena får, desto mer kommer den att vilja dra över den andra tråden till sin sida. Men om du bara drar åt trådspänningen hela tiden kommer du dock till slut att rulla ihop själva tyget i sömmen (och få en rullsöm!) Så ibland kan det vara bättre att börja med att lossa på trådspänningen på den motsatta tråden istället.
Om man tänker mängd tråd som behövs istället för trådspänning så tycker jag det är lättare att inse hur man kan ska justera för att få sömmen rätt.
Ibland kan man behöva rätta till lite även om man ändrar stygnlängden, längre stygn behöver mer tråd (minska trådspänningen på griparna) kortare stygn (högre trådspänning). Mycket justering handlar bara om att flytta kanske ett halvt hack i taget och kolla om det blir rätt!
För övrig är;
Tjockare tråd tar mer plats mellan trådspänningsbrickorna, sänk spänningen.
Töjbar tråd som Wooly nylon eller genomskinlig tråd (monofilament) stretchar sig i trådspänningsbrickoran behöver lägre spänning (och kan ibland behöva ganska mycket lägre inställning!). Tygtjockleken kan man också behöva ta hänsyn till, tjockare tyg kräver mer tråd för att täckas, alltså kan trådspänningen behöva minskas. Tunnare tyger, högre trådspänning.
Klart som korvspad, eller hur?