tisdag 20 januari 2009

Den spännande overlocken!

För att få en bra söm på en overlock gäller det att förstå hur de olika trådarna förhåller sig till varandra, trådspänningen och tyget. Trådspänningen för griparna (eller skyttlarna, beroende på vilken instruktion du läser) är viktigast för att förstå hur det hänger ihop. Enklast att se hur det funkar är att trä varje tråd i en egen färg (förslagsvis den som föreslås i diagrammet för hur man trär på maskinen) och sedan experimentera på. Tänk på att den övre gripartråden (blå hos mig) är den som syns på ovansidan av tyget och den undre gripartråden (röd) på undersidan. I en bra söm så möts övre och undre gripartrådarna precis på kanten av tyget.

När tråden passerar genom trådspänningsbrickorna blir den klämd mellan två plattor/diskar. Ju högre trådspänning som är inställd, desto mer kläms de ihop, ju mer ihopklämda de är, desto mindre mängd tråd passerar igenom och kan sys med. Trådspänningsbrickorna håller alltså tillbaka tråden som du syr med. Släpper du efter på trådspänningen tillåter du alltså mer tråd att komma igenom för att sy med.


Stygnbredden på sömmen beror på två saker; dels på avståndet från nålen/nålarna fram till kniven eftersom bredare avstånd ger mer tyg som skall in i sömmen, dels på trådspänningen för gripartrådarna som drar ihop tyget mellan nålen och kniven olika mycket beroende på vad som är inställt.
För tråden gäller det att ju lägre trådspänning det är på tråden som går genom griparna, desto mer tråd kommer att användas i sömmen, högre trådspänning ger mindre mängd tråd.

Om det är brett mellan nål/nålarna och kniven så kommer mer tyg att hamna i själva sömmen, är det smalt mellan nål och kniv blir det följaktligen mindre mängd tyg i sömmen.

Så om du vill ha en bredare söm, behöver du alltså mer tyg mellan nål och kniv och mer tråd för att kunna sy om tyget, alltså minska trådspänningen. Om det är för mycket tyg relativt mängden tråd kommer tyget att vika sig inuti sömmen eftersom det blir för tajt.




För att rätta till kan man antingen minska mängden tyg genom att minska avståndet till kniven eller genom att öka mängden tråd genom att minska trådspänningen.

Om det är för mycket tråd relativt mängden tyg så kommer det istället att bli små öglor på ytterkanten av sömmen. Så här;

Då kan man antingen öka avståndet till kniven eller minska mängden tråd genom att öka trådspänningen.

Nästa steg är att inse att griparnas (övre och undre) olika trådspänning också påverkar varandra. Om det är för lite tråd från den undre griparen (röd) dras den övre gripartråden (blå) ned på baksidan och då behöver du minska den undre (röd) griparens trådspänning. (Bilden visar baksidan på sömmen)


Om istället det är den undre gripartråden(röd) som dras fram så måste du minska den övre (blå) gripartrådens spänning eftersom det är för litet av den.



Trådspänningen är som en evig dragkamp mellan övre och under gripartrådarna. Ju högre trådspänning den ena får, desto mer kommer den att vilja dra över den andra tråden till sin sida. Men om du bara drar åt trådspänningen hela tiden kommer du dock till slut att rulla ihop själva tyget i sömmen (och få en rullsöm!) Så ibland kan det vara bättre att börja med att lossa på trådspänningen på den motsatta tråden istället.

Om man tänker mängd tråd som behövs istället för trådspänning så tycker jag det är lättare att inse hur man kan ska justera för att få sömmen rätt.

Ibland kan man behöva rätta till lite även om man ändrar stygnlängden, längre stygn behöver mer tråd (minska trådspänningen på griparna) kortare stygn (högre trådspänning). Mycket justering handlar bara om att flytta kanske ett halvt hack i taget och kolla om det blir rätt!

För övrig är;

Tjockare tråd tar mer plats mellan trådspänningsbrickorna, sänk spänningen.

Töjbar tråd som Wooly nylon eller genomskinlig tråd (monofilament) stretchar sig i trådspänningsbrickoran behöver lägre spänning (och kan ibland behöva ganska mycket lägre inställning!). Tygtjockleken kan man också behöva ta hänsyn till, tjockare tyg kräver mer tråd för att täckas, alltså kan trådspänningen behöva minskas. Tunnare tyger, högre trådspänning.

Klart som korvspad, eller hur?

8 kommentarer:

od Andulky sa...

Oj, vad bra!!!
Sätter genast denna blogg bland mina favoriter, hoppas det är ok?
/Anna http://odandulky.blogspot.com/

Marie Frost sa...

Jepp, jag var med dig hela tiden! Önskar dock att jag hade haft en sådan här bra beskrivning när overlocken var ny!

Anonym sa...

Som du sa: klart som korvspad. Jag tror att många går på myten om overlockens omöjlighet och låter bli att försöka förstå. Ledsamt, SÅ svårt är det väl inte?

IRMa sa...

Fast om alla har en bruksanvisning som min så är jag inte förvånad över att de fastnar! Språket var väldigt invecklat och samtidigt kortfattat, inte riktigt som översatt av Babbelfish men åt det hållet....

bessemess sa...

men vilken kanonbeskrivning! helt otroligt att jag hitatde hit.. ska genast införskaffa lite mer overlocktråd och försöka få igång min gamla overlock som stått orörd i 5 år nu..just pga att det inte blir fina sömmar..tack! hoppas nu detta funkar för min maskin:-)

sofen sa...

Hei! For en FANTASTISK beskrivelse av overlocksøm! Det er den beste jeg har sett hittil! Kanskje du skal tipse forhandlerne av maskinene om at det kan være bra med en sånn beskrivelse som din!

IRMa sa...

Tack!

Karolina sa...

Åh, jag som tagit mig samman och ska försöka få ordning på min maskin imorgon (problem med precis det du beskrivit!). Det kommer att gå som en dans tack vare dig. TACK!!!