tisdag 17 februari 2009

Rullfåll med overlock

Rullfållen används oftast som en avslutning på tunna tyger men den är stark och hållbar söm som kan bli väldigt snygg även på tjockare tyger. Den sys med två eller tre trådar, tretrådigt är vanligast. För att det ska bli snyggt behövs det att du testar först på en provbit och att du faktiskt skär av lite på tyget när du syr så att kanten blir jämn.

Börja med vanliga inställningar, stygnlängd på1,5-2mm, differentialen på neutral och skärvidden (stygnbredden) något mindre än vanligt. Spänn nedre gripartråden så mycket du kan, den övre gripartråden skall runt på baksidan och rulla in fållen i tråden. Om den övre gripartråden inte dras bak, spänn nedre gripartråden mer elelr släpp efter på övre gripartråden. Om tyget drar ihop sig lite, skrynklar sig kan du behöva släppa efter på nåltrådspänningen. Ev kan du behöva ändra lite på differentialen eller spänna tyget för hand (om du inte har en diff).

Om du ska använda effekttråd så är det den övre gripartråden som syns mest i en tretrådig rullfåll. Jag tycker det blir väldigt snyggt med en brodyrtråd av rayon efters om det ser lite ut som satinsöm. Wooly Nylon fyller ut väldigt bra, det är sådan tråd som ofta finns på underkläder eller i sömmar på jeans (kom ihåg att då behövs trådspänningen sänkas, förklaring finns här). Mångfärgad tråd ger ofta ett randigt utseende eftersom de olika färgblocken återkommer med jämna intervaller.

Användning

Först och främst används sömmen som kantavslutning på scarfer, servetter, näsdukar och liknande. Jag har sett att man trätt in fiskelina i sömmen när man sytt i tyll för att kunna drapera den sedan till en viss form, blir väldigt böljande.
Om man sträcker tyget, samtidigt som man syr får man en vågig kant (kallas lettuce edge på engelska) som brukar vara ganska vanlig på trikåkläder. Antingen kan man sträcka tyget framför och bakom stygnfoten eller så sänker man differentialmataren. Kan även funka på en del vävda tyger.
Sömmen i sig kan man använda till att göra knappöglor, toffsar etc genom att man syr rullfåll på ett tunt band, garn eller snöre, sy bara långsamt så att du inte skär av snöret.
(på bilden är öglan bara gjord på en tjockare sytråd, hade blivit mycket bättre om jag använt något tjockare)

Tunna tyger kan sys ihop med rullfåll så att du får en söm där sömsmånen inte syns, är dock bara idé att göra på ställen där sömmen inte behövar belastas så mycket.
Om man ställer in sömmen så att den täcker tyget utan att rulla den kan det bli en ganska snygg avslutning på tjockare tyger.

Felsökning
Om tyget inte rullar sig, är det för styvt? Då kan det eventuellt behöva tvättas för att stärkels ska bort.
Om tråden inte täcker kanten, minska stygnlängden och ändra ev spänningen.
Om små trådar sticker ut ur fållen mot tyget behöver du minska knivavståndet till nålen (stygnbredden) eftersom det är för mycket tyg i fållen.
Om små trådar pekar ut mot kanten är det för lite tyg i sömmen och stygnbredden, avståndet till kniven, behöver ökas så att mindre mängd tyg skärs bort. Minska eventuellt stygnlängden så att mer tråd täcker kanten och släpp kanske efter lite på övre gripartråden så att den inte skär in så mycket i tyget.
OM det inte går så kan en lösning vara att först vika tyget och sy en rullsöm på fållen, viket, för att sedan klippa bort det överflödiga tyget på baksidan.
Går inte det; ge upp! Hitta en annan lösning, rullfåll kanske inte går att få till på det tyget du vill göra det på!

måndag 16 februari 2009

Flatlocksöm del2

Fusklangett
För att få en snygg avslutning på exempelvis en fleecefilt som ser lite ut som en langettsöm behövs vattenlösligt mellanlägg, finns bland annat av märket Solvy. Lägg en bit längs med kanten på tyget och sy med så brett och långt stygn du kan. När du är klar använder du mellanlägget för att dra runt sömmen till baksidan, och sköljer därefter bort mellanlägget. (fast jag har inte sköljt bort mellanlägget än på bilden)


3-trådig flatlock med tre synliga trådar

Börja med den normala inställningen på trådspänningen för alla trådarna, släpp efter på nåltråden men behåll inställningen på övre och nedre gripartråden. Börja sedan släppa efter på övre gripartråden och spänna den nedre tills öglorna möts mitt i stygnet. Har man olika färger på trådarna ser det nästan ut som en flätning.

4-trådig flatlock
Bägge nåltrådarna släpps efter rejält, nedre gripartråden spänns så att sömmen kan ligga platt. Den högra nåltråden kommer att flyta i mitten av sömmen. Sömmen blir inte helt platt utan kommer att få en liten upphöjning, kant i mitten av sömmen. Baksidan ser ut som på tretrådig flatlock.

Falsk flatlock
Ser ut som flatlock men kan behövas på väldigt löst vävt tyg där vanlig flatlock inte fungerar, tjocka tyger som inte går att dra platt eller där det behövs en stark stabil söm. Sy med en vanlig overlocksöm, pressa sömmen till sidan och kantsticka fast med en genomskinlig tråd eller en i samma färg. Om du använder en tråd av typen fusible thread(tråd som fäster när man stryker) i griparen, kan du göra allt i två moment, overlocka och sedan bara pressa fast.


En del overlockmaskiner kan sy en tvåtrådig flatlocksöm, för att kunna göra det på min maskin krävs det ett övre skyttelock som leder om den undre gripartråden så att den öglar om hela tygkanten.

En annan användning för flatlock är att skapa dekor på ett tyg, du kan flatlocka på en vikt kant som du sedan drar isär.

fredag 13 februari 2009

Flatlocksöm del1

Flatlocken är en söm som är vändbar, utan egentlig tydlig fram eller baksida. Beroende på vilken sida som är upp när man overlockar den kommer stygnen att se olika ut, öglor eller stegar. Flatlocksömmen är väldigt dekorativ och man kan använda många olika sorters effektråd, även virkgarn och pärlgarn. Eftersom fållen göms i sömmen blir det du syr vändbart ex en duk eller en halsduk som består av flera delar. Sömmen är elastisk så den passar bra att sy i stickade tyger med.



Om man syr ihop tygerna med avigan inåt och rätan utåt kommer öglorna att synas, vilket är gripartråden. Eftersom hela sömmen syns kan man använda den till att visa upp olika fina trådar, mångfärgade, garner mm. Om tygerna sys ihop med rätorna inåt och avigan utåt kommer stegsidan att synas, den görs av nåltråden, vill man få en effekttråd måste den då sitta i nålen.

Det finns lite olika sorters flatlock, beroende på vilken maskin man syr på, vilket tyg man använder och beroende på hur man vill det ska se ut när det är klart. Målet oavsett är en jämn söm där fållen ligger platt.

Jag nämner bara övre och nedre gripartråd, inte i vilken ordning de kommer eftersom jag inte vet hur det är trätt på alla maskiner.

Vanlig 3-trådig flatlock
Den exakta trådspänningen beror på tyget och tråden, behöver du hjälp med det; se här . Om du har en maskin med två nålar, börjar du med att ta bort den innersta nålen (jag fuskar, tar bara bort tråden så får nålen oftast gå ändå!)
Börja med den inställning du vanligen behöver för att sy en jämn och fin overlocksöm. Nåltråden ska ha en väldigt lös trådspänning, mellan 1-2. Den nedre gripartråden skall spännas så mycket det går (på min maskin kan man spänna till inställningen 9, men då går tråden ofta av, så jag håller mig till 7½-8½), tanken är att den skall dra den lösa nåltråden ut till kanten på tyget. Eftersom trådspänningen är hög kommer väldigt lite tråd att komma igenom trådspänningskivorna och den kommer att lägga sig i en rak linje längs med tygkanten.

(nåltråd är gul, övre gripartråd blå och nedre gripartråd röd, översta bilden är ovansidan på två tygbitar som flatlockats ihop, den nedre bilden är på baksidan av samma tyger)
Om den inte gör det kan du behöva släppa lite efter på övre gripartråden.

När du syr kan du se med en gång om sömmen kommer att ligga jämnt och platt när den är färdig, på ovansidan av sömmen bör det se ut som en snygg tretrådig overlocksöm, med jämna öglor mellan tygkanten och nåltråden. På baksidan ser det ut som en jämn linje med V:en, som åstadkommits av nåltråden. Ju mer bredden på V:na och öglorna är densamma, desto plattare blir sömmen när den är klar.

När du börjar och slutar, lämna en lång kedja, flatlock repar upp sig lättare än vanlig overlocksöm, och det är ju retligt om du inte hinner fästa den ordentligt för att kedjan blev för kort!

När sömmen är klar, dra försiktigt isär tygerna tills sömmen blir platt.

lördag 7 februari 2009

Studie i blått


Behövde något till sonens gudmor, som firade ett speciellt tillfälle förra helgen, blev en bonad med upphängning på baksidan. Kul att leka med färger och skala, men behöver verkligen öva mer på det för jag tycker ibland det är svårt att bedömma mörkt- ljust om ett tyg är mönstrat.

onsdag 4 februari 2009

Simskole och gympapåse

Dottern behövde en större påse till simmet och gympan, sydde denna av ett par gamla jeans, var inte säker på om hon skulle gilla det eller om jag skulle behöva hitta en annan mottagare, men väskan gjorde succé. Jag har helt enkelt klippt av benen på lagom höjd. Sprättat upp bensömmarna, klippt bort så att det blivit hyfsat rakt, broderat, sytt ihop framsidorna och baksidorna.


På baksidan har jag fogat in ett band som jag satt fast samtidigt som jag sytt fast botten. Knäppet är från en gammal slaktad ryggsäck, tanken är att det ska vara lätt att kunna få en rejäl öppning samtidigt som det inte är alltför mycket band, eftersom väskan då hängde ner till knäna på dottran.
Lite närmare bild på broderiet.